Encuentro finalizado con Lourdes Muñoz

Del 23/01/2014 18:00 al 23/01/2014 19:00

Saludo:

Hola! ja estic online ... espero respondre a les vostres preguntes i espectatives parlem  de primàries ...

 • 1Pregunta de Paula.

  És podrà votar a tots els barris o s'haurà d'anar al carrer Nicaragua?

   
   
  Lourdes Muñoz:

  Disposareu de 30 punts de votació distribuïts per tota la ciutat. Els punts de votació seran des dels 11 locals del partit a Barcelona i  centres públics, els llocs exactes els publicitarem en 15 dies .

 • 2Pregunta de Luis Requena.

  En ningún momento hablo de falta de legitimidad, pero al no exigir un 50% de apoyo para proclamar un candidato en primera vuelta ¿No le estamos negando parte del impulso que tendría tanto a nivel social como mediático como ganador de una segunda vuelta?

   
   
  Lourdes Muñoz:

  Optamos un sistema a doble vuelta para dar máxima protagonismo en la decisión a la ciudadanía.

  Con una excepción: si una candidatura alcanza un 40% de los votos y una distancia de 10 puntos con la siguiente resultaria ganadora en la 1a vuelta.

  Este sistema es utilizado en otros lugares, como las primarias a la alcaldía de Nueva York y Florencia, o  la presidencia Argentina.

  Estamos en la sociedad liquida y vivimos un momento de máxima  fragmentación política, entre partidos y dentro de los partidos. En estos momentos, conseguir el 40% de votos y una distancia de 10 puntos es muy difícil, tendría mucho mérito y legitimaría a cualquiera que lo consiguiera.

 • 3Pregunta de Luis Requena.

  La cuota de un euro, que serían 2 si hay doble vuelta, podría retraer participación en los barrios donde precísamente tiene el PSC mayor apoyo ¿Por qué no eliminar la cuota de segunda vuelta, o eximir a jubilados y parados?

   
   
  Lourdes Muñoz:

  Desde el PSC Barcelona entendemos que los partidos tenemos la obligación de buscar nuevas fórmulas de financiación que permitan gestionarse de forma complementaria a las subvenciones públicas.

  Nuestro modelo de primarias es participativo. La ciudadanía puede participar en todos los momentos,  también financiando tanto las candidaturas como ayudando a financiar el propio proceso.

  Además, el cobro de un euro tiene doble objetivo; por una parte corresponsabilizar a las personas que participen de los costes de un proceso electoral, y por otro,  los requisitos en el momento de votar del pago de este euro junto con la firma manifestando compartir los valores del PSC, sirven para filtrar y garantizar que quien vote  comparte el proyecto socialista de Barcelona.

 • 4Pregunta de Patricia Muñoz.

  Hola Lourdes, soy de Madrid, llevo viviendo en Barcelona un año y quería preguntarte, si en mi D.N.I. todavía no consta que resido en Cataluña ¿puedo votar en las primarias? Muchas gracias y un saludo.

   
   
  Lourdes Muñoz:

  Las reglas de las primarias abiertas de Barcelona permiten a cualquier persona residente en Barcelona  mayor de 16 años  votar. Así, hemos optado por ampliar las personas con derecho a voto en las municipales. Queremos  unas primarias “Abiertas” , por esta razón al decidir las reglas del juego, el criterio ha sido siempre optar por la máxima participación ciudadana.

  En el caso que tu domicilio barcelonés no conste en el DNI, NIE o Pasaporte, deberías aportar un documento del padrón municipal que certifique la residencia en Barcelona.

 • 5Pregunta de Martí Parés.

  Hola, Creus que les primàries serviran per què a les properes eleccions el PSC recuperi l'alcaldia? O caldrà treballar encara més?

   
   
  Lourdes Muñoz:

  Les primàries formen part d'una aposta per ser un partit obert, donant resposta a noves demandes socials.

  El projecte de #primariesobertesbcn inclou les  primàries i les convencions, obrim a la ciutadania les decisions, tant del nou projecte per la ciutat, com l'elecció de la persona cap de llista. En aquest sentit, és un procés per a vincular a moltes més persones al projecte socialista a la ciutat .

  Aquesta no és una feina que comença ara, ni finalitzael dia de les votacions ( 29 de març o el 5 d’abril). Després de les primàries esperem implicar a moltes més persones que conjuntament amb un nou lideratge social, serveixin de punt de partida per afrontar les  municipals 2015.

 • 6Pregunta de Montserrat Alba.

  Els ciutadans que volem participar, on podrem votar. Fareu servir els colegis electorals oficials d'unes eleccions normals ?

   
   
  Lourdes Muñoz:

  A diferencia d’alguns països com França o els Estats Units, a casa nostra les institucions no s’impliquen amb els processos de primàries dels partits. Correspon al PSC  Barcelona cercar els espais o punts de votació així com tota la logística per fer possible les jornades de votació. Tindrem 30 punts de votació distribuïts per tota la ciutat.

 • 7Pregunta de Pere Sanz.

  Bon dia, Les primàries i els candidats encara no són prou coneguts pels ciutadans. Aquest esforç de modernització del partit serà suficient per millorar la imatge actual que té el PSC?

   
   
  Lourdes Muñoz:

  Les primàries obertes precisament serveixen per aproximar possibles persones candidates als electors i electores socialistes.  El fet de requerir de 1000 a 1500 “avals de ciutadania”, persones no militants, força a les candidatures a recórrer la ciutat. Així vam  optar per un model de màxima proximitat.
  Els partits polítics tenim l’obligació de respondre davant la societat. L’esquerra no es converteix en alternativa si no és innovadora, la modernització del partit esdevé un prerequisit, però no és suficient.

 • 8Pregunta de Agustí Ramón.

  Contrasta molt la imatge de modernitat i "bon rotllo" que transmet el PSC BCN (amb primàries i els seus candidats) amb la del PSC Catalunya. Sobta, però tot i així, endavant amb les primàries! Bona feina.

   
   
  Lourdes Muñoz:

  Moltes gràcies. Des del PSC Barcelona apostem per una política oberta. Les Primàries obertes de Barcelona són participatives, equitatives i transparents.

  Unes primàries que opten per:
  - màxima participació ciutadana, una prioritat
  - Garantia equitat per a les candidatures
  - Donacions regulades per garantir la igualtat
  - La transparència un requisit per a un projecte de regeneració democràtica

  Aquest és un compromís, seriós i amb il·lusió, volem transmetre a la ciutadania confiança per a poder demanar la seva participació .
  El canvi del PSC comença a Barcelona!

 • 9Pregunta de Montserrat Alba.

  Qué voleu dir quan parleu de "primàries obertes" ?. Podrà votar qualsevol persona encara que no sigui votant del PSC ? No us fa por ?

   
   
  Lourdes Muñoz:

  “primaries obertes” significa que no només poden votar les persones del partit, les persones progressistes de la ciutat estan convidades a participar, les primàries són el primer pas per què Barcelona torni a ser una ciutat progressista.

  A les primàries de Barcelona, la ciutadania és la protagonista i té capacitat de decidir en tot el procés no només votant... durant l'elaboració del reglament a la participació a la xarxa 1 mes, donant suport amb el seu aval a una candidatura , poden fer aportacions econòmiques a les candidatures i en la votació de les primàries el dia 29 de març del 2014.

 • 10Pregunta de Juilia Gonzalez.

  En aquestes votacions qui decideix en casos de dubtes sobre el procediment o conflicte?

   
   
  Lourdes Muñoz:

  L'autoritat electoral escollida per aquestes primàries ha de resoldre qualsevol conflicte. És formada per 2 militants del partit sense càrrecs públics ni orgànics, una persona representant de la comissió de garanties i dues persones no militants del PSC-Barcelona. Persones amb independència de les candidatures, i també hem incorporat a l'autoritat electoral a la ciutadania.

  Carme San Miguel és la presidenta de l'autoritat electoral.

 • 11Pregunta de Julia González.

  en cas de dubte o conflicte en les votacions o en altres processos, qui pren les decisions?

   
   
  Lourdes Muñoz:

  La comissió organitzadora ha de garantir l'accés equitatiu als recursos i comunicacions de les candidatures. L'autoritat electoral escollida ha de resoldre qualsevol conflicte. És formada per 2 militants del partit sense càrrecs públics ni orgànics, una persona representant de la comissió de garanties i dues persones no militants del PSC-Barcelona. Persones amb independència de les candidatures, i també hem incorporat a l'autoritat electoral a la ciutadania.

  Carme San Miguel és la presidenta de l'autoritat electoral.

 • 12Pregunta de Julia Gonzalez.

  També voldria preguntar com s'estableix la relació entre la persona guanyadora de les primàries i el programa del partit, propostes,,,etc..?

   
   
  Lourdes Muñoz:

  Les candidatures en el moment de la inscripció han signat un compromís destinat al respecte entre candidatures i al partit durant el procés, però també el reglament inclou donar suport amb la candidatura guanyadora.

  El procés de primàries obertes implica un lideratge social amb molta legitimació, aquest fet serà un plus per treballar plegats, partit i persona guanyadora de cara a les municipals 2015, i tornar a una Barcelona progressista.

 • 13Pregunta de Ivan.

  Hola Lourdes. Em sembla que aquest procés obert és molt bona idea. Però serà aquesta la única oportunitat de fer primàries obertes, o en futures primàries que feu també les pensareu obrir a la ciutadania?

   
   
  Lourdes Muñoz:

  Hi ha una aposta socialista per les primàries,a la tardor tindrem primàries obertes per candidatura a la presidència del govern d'Espanya al PSOE, i el PSC farà primàries obertes a candidatura a presidència de la Generalitat.

 • 14Pregunta de Víctor Santiago.

  Hola Lourdes, sí algún candidat incumpleix les normes sigui que hagi començat uns dies abans de l'inici, sigui que no hi porti els avals signats, sigui que foti merde sobre algun altre candidat, coses aixi... Estaría eliminat aquell candidat/a? Espero que si succeix aixo estigui Fora de les primàries aquell/a candidat/a. Y per acabar tu creus que el PSC de BCN no ayuda a un candidat estrictament? Ho dic pel que he vist els mitjans de comunicació, en aquest mateix diari el dilluns quan va sortir lo de la firma dels candidats es va donar mes importancia a la Rocío que no a tots per igual com enoticies o el mundo, lavanguardia etc. Els sus candidats no sel's coneix massa com per cridar l'atencio als Barcelonins. Com teniu pensar difondre'ls? Moltes gracies! Y espero que en vagi molt be les primàries!

   
   
  Lourdes Muñoz:

  Evidentment un incompliment de les regles o no complir requisits , com avals fa decaure una candidatura.

 • 15Pregunta de Pepin Santos.

  Como se garantizará que los avales a cada candidato sean reales?

   
   
  Lourdes Muñoz:

  Farem un procés de verificació dels 1000-1500 avals de ciutadania. Es realitzarà un procés de verificació amb un "sistema de verificació progressiva a partir d'una mostra aleatòria d'avals de cadascuna de les candidatures!

  Aquest procés ha de ser garantista , transparent i exemplar.

 • 16Pregunta de Mari Fernández.

  Quin és el cost de le primàries?

   
   
  Lourdes Muñoz:

  Hem fixat un sostre de despesa de pressupost que aporta el partit de 110.000 €, disposarem d'una mica més de pressupost en funció de la participació ( es paga un 1€ per votar), i la capacitat de recaptació de les candidatures ( donen el 5% per l'organització de primàries).

 • 17Pregunta de Xavier Martinez.

  Quins són els mecanismes que s'han previst per tenir la màxima participació de la ciutadania?

   
   
  Lourdes Muñoz:

  Aquestes són unes primàries obertes a la participació durant tot moment, inclús quan van decidir les regles del joc.

  A les primàries obertes de Barcelona la ciutadania és la protagonista en tot el procés: durant l'elaboració del reglament a la participació a la xarxa 1 mes, donant suport amb el seu aval a una candidatura, dues persones no militants formen part de l'autoritat electoral, poden fer aportacions econòmiques a les candidatures i en la votació de les primàries el dia 29 de març del 2014.

Despedida:

Moltes gràcies pel vostre interès per les primàries obertes de Barcelona.

Per més informació, podeu seguir totes les novetats ala web de primàries o App:

http://www.primariesobertes2015.cat/

Finalizado
Datos del encuentro digital
Lourdes Muñoz

La secretaria de organización del PSC en Barcelona responde a los usuarios