Encuentro finalizado con Àngels Pont

Del 12/06/2013 18:00 al 12/06/2013 19:30

Saludo:

Hola, bona tarda. Ja sóc aquí preparada per respondre les vostres preguntes.

 • 1Pregunta de Sara.

  Creus que una enquesta a 800 persones és representativa?

   
   
  Àngels Pont:

  Sí és una mostra representativa amb el seu error estadístic predeterminat, en aquest cas com podreu veure a la fitxa tècnica és de +/- 3,5%. Penseu que darrera hi ha un disseny mostral que assegura que estiguin representats tots els segments de la població (sexe, edat, territori..)

 • 2Pregunta de Israel Soler.

  Per què creu que les enquestes (fins i tot les de peu d'urna) es van equivocar tant en les darreres eleccions? Quins factors hi van influir?

   
   
  Àngels Pont:

  Sobretot la volatilitat de vot. De tota manera, l'enquesta a peu d'urna i les enquestes de la última setmana ja indicaven que les coses estaven canviant molt ràpidament. Podeu trobar un article nostre explicant algunes claus de la ultima setmana en aquest link . Ja saps que per llei no es poden publicar enquestes la última setmana. Experiències prèvies de GESOP i El Periòdico ja indiquen que la última setmana es produeixen moviments no detectats prèviament

 • 3Pregunta de Julio.

  ¿Hasta qué punto son fiables las encuestas? En las últimas elecciones se vio como ningún sondeo acertó.

   
   
  Àngels Pont:

  Creo que queda contestada en la respuesta a Israel Soler

 • 4Pregunta de Pere Petit.

  L'augment de l'independentisme és sòlid o és una flor d'estiu?

   
   
  Àngels Pont:

  L'independentisme i el sentiment de pertinença a Catalunya ha anat augmentant paulatinament en els últims anys. Cal tenir en compte diversos indicadors per avaluar la fortalesa de les respostes. Igual que gairebé el 60% diu que estaria d'acord, el sentiment independentista està dividit a parts iguals entre els que se senten independentistes i els que no.

 • 5Pregunta de Bartolomeu.

  A quantes persones veu entrevistar? Per què els resultats del PP sempre són desfavorsbles però després milloren?

   
   
  Àngels Pont:

  800 entrevistes. La Fitxa tècnica està en el diari en paper i també a les taules de l'estudi que podeu trobar aquí

  El PP tradicionalment té vot ocult a Catalunya. Tenim indicadors per ponderar aquest tema que ens ajuden a corregir les possibles desviacions (de fet a l'igual que en la resta de partits).

 • 6Pregunta de Lluís.

  Vostè veu moltes enquestes (i algunes d'internes dels partits). Com creu que afectaria a CiU presentar-se com a CDC i UDC separadament? Quina estima que seria la ràtio de vots entre les dues formacions?

   
   
  Àngels Pont:

  No tenim informació al respecte. Ho havíem demanat en una enquesta d'EP al 2007, però han passat moltes coses des de llavors.

 • 7Pregunta de Fina Campos.

  Àngels, Després de les darreres eleccions hi va haver moltes crítiques a les enquestes. Cap, o gairebé cap, la va encertar, i des d'aleshores s'ha instal·lat un discurs molt crític amb les enquestes i els professionals que les feu. Com ho veus? Us condiciona la manera de treballar? Creus que es tornaran a publicar enquestes que ens facin recuperar una certa confiança en la demoscòpia?

   
   
  Àngels Pont:

  No crec que hagin perdut la credibilitat. A pesar de tot els estudis ens diuen que com mai la gent va decidir el seu vot a última hora. Les enquestes de la última setmana, ho he comentat abans, ja indicaven un escenari diferent del d'una setmana abans. De fet, no va parar de canviar des del mateix moment que es van convocar les eleccions.

 • 8Pregunta de Cupaire.

  Àngels, No és estrany que l'enquesta última d'El Periódico atorgui a la CUP els mateixos escons que té actualment al Parlament i que, al mateix temps, situï la seva cara visible, David Fernàndez, com el tercer millor valorat pels enquestats, fins i tot per davant del President Artur Mas? No se us va anar la mà a la cuina amb les dades de la CUP? Salutacions!

   
   
  Àngels Pont:

  L'enquesta dóna el que dóna. Teniu les dades per veure-ho vosaltres mateixos. Pensa que a David Fernández només diu que el coneix un 35,1%. A la resta els coneix més del 75%. Pensa que la nota és una mitjana i pot recollir o amagar valors molt extrems. Fixa't amb la líder del PP que sempre és la menys valorada i està lluny de ser el partit menys votat (almenys fins ara).

 • 9Pregunta de Carme Esplugues.

  M'agradaria saber per què la gent interpreta que CiU surt perjudicada per l'aposta sobiranista quan, en realitat, la fuita de vots i escons la té cap a ERC. No troba que la lectura política i periodística és volgudament interessada i no s'adiu amb les dades del seu baròmetre? Per què es fa aquesta lectura?

   
   
  Àngels Pont:

  Les interpretacions són lliures. Com a partit CiU a l'enquesta mostra debilitat i empitjoraria resultats.

 • 10Pregunta de Creci.

  L'enquesta que heu fet permet veure les tendències als municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona? Si és així, en podeu publicar els resultats complerts?

   
   
  Àngels Pont:

  Estan publicats els resultats complets i la base de dades. Allà hi podeu jugar tenint en compte les limitacions mostrals.

 • 11Pregunta de Elector.

  Podria traduir l'última enquesta del GESOP si CDC i UDC es presentesin per separat i si es presentesin Nova Esquerra Catalana i Oliveres i Forcades? Gràcies

   
   
  Àngels Pont:

  Ho deixarem per la propera enquesta.... No, no és possible fer això amb aquesta enquesta 

 • 12Pregunta de Marcory.

  En les enquestes previes a les eleccions del 25N el nombre més gran d'indecisos estaven entre CIU o ERC, i les enquests majoritariament els van imputar a CIU.(amb l'error consegüent) Ara, entre quins dos partits hi ha el nombre més gran d'indecisos? Quins criteris s'han seguit per imputar-los a un o altre partit?

   
   
  Àngels Pont:

  Respecte la primera pregunta pots revisar l'article que vam escriure fa uns mesos. Respecte l'actual no tenim la pregunta entre quins dos partits dubta. Sí sabem qui té més indecisos i més transvassaments de vot, tant per la intenció directa com per la intenció més simpatia. I són, els tres partits que retrocedeixen, PSC, CiU i PP.

 • 13Pregunta de Bruna.

  Per què ens hem de creure les enquestes si a les darreres eleccions van fallar totes? Sé que mostren tendències, però la darrera vegada no van encertar la tendència de CiU, un dels partits claus per entendre què passarà i què està passant

   
   
  Àngels Pont:

  No és del tot veritat Bruna. Des de que es van convocar les eleccions fins l'últim dia que vam poder publicar enquestes (per llei) CiU havia baixat les seves expectatives de vot. A totes les enquestes que es van publicar. De fet, repasseu els titulars d'una setmana abans de les eleccions,.... "CiU s'encalla", "CiU s'allunya de la majoria absoluta"... i tot això es va accentuar i molt l'última setmana. Et deixo un article perquè puguis veure quelcom del que va passar la última setmana.

 • 14Pregunta de Pep Riera.

  La tendència d'ERC seguirà a l'alça? Encara creixerà més que el que indica el darrer baròmetre? Creu que aquests resultats aguantaran fins les properes eleccions o serà un 'bluf'?

   
   
  Àngels Pont:

  Crec que estem en un escenari "super" inestable. Per tant crec que encara hi poden haver molts canvis. De fet al meu article d'EP deia que els resultats el que més reflectien era l'estat d'ànim del país.

 • 15Pregunta de Maria Pujols.

  A molts països d'Europa s'està veien una pujada dels partits d'extrema dreta. Per les dades que fan servir, creu que aquesta situació es pot donar també a Catalunya?

   
   
  Àngels Pont:

  Ara mateix no es detecta, però una alternativa en una situació tan inestable com l'actual no ho fa impossible. De fet, ja hem vist que PxC ha tingut algun èxit a diferents llocs del territori a nivell municipal.

 • 16Pregunta de David Iglesis.

  Els partits grans cada vegada són més petits i els petits cada vegada més grans. Això seguirà així? Com a experta, creu que podem assistir a un canvi de paradigma, més enllà del que ja estem vivint ara?

   
   
  Àngels Pont:

  El sistema de partits és molt diferent ara que deu anys enrera, i sembla que ha vingut per quedar-se una bona temporada.

 • 17Pregunta de Antoni Montes.

  Les enquestes es fan per conèixer l'opinió de la gent, què vota, què li agrada, quins anhels té, o per condicionar-la? No troba que una enquesta com aquesta última de GESOP, que apunta a més sobiranisme, pot servir precisament per frenar-lo i rebentar el procés?

   
   
  Àngels Pont:

  Hi ha gent que opina el contrari. En qualsevol cas, crec que tot el que serveixi per conèixer la realitat hauria de ser bo per tothom.

 • 18Pregunta de Pep.

  Creu que si demà hi haguessin eleccions el resultat seria el mateix que el de l'enquesta d'El Periodico? Ho dic en el sentit de que una cosa és dir a un enquestador a qui votaries i una altra votar de veritat. De veritat creu que Convergencia perdria tants escons?

   
   
  Àngels Pont:

  L'enquesta respon a una situació concreta i ara no estem en època preelectoral. Els resultats podrien ser diferents perquè el context seria diferent: campanya, programes, alternatives, candidats, situació política .....

 • 19Pregunta de Vicente.

  ¿Por qué no se publica la ficha técnica en cada encuesta, y por que no publican también las preguntas?

   
   
  Àngels Pont:

  Tienes toda la información en la web de EP. Te adjunto el link

 • 20Pregunta de Barcelonina.

  Què opines de que no es puguin publicar sondejos durant la darrera setmana de la campanya electoral? Recordo que fa uns anys el Periódico va trobar algun subterfugi per poder publicar-les.

   
   
  Àngels Pont:

  Doncs em sembla molt malament. L'última setmana canvien coses i s'està privant a la ciutadania d'informació. A les eleccions generals de 2008 i a les catalanes de 2010 EP d'Andorra va fer un tracking l'última setmana i es van detectar canvis d'última hora.

Más preguntas

Despedida:

Moltes gràcies per l'interés que heu mostrat. M'ho he passat molt bé. Recordeu que teninu tota la informació d'aquesta enquesta i anteriors a la web d'EP.

Finalizado
Datos del encuentro digital
Àngels Pont

Conversación digital con la directora de GESOP, Àngels Pont, que dirige los barómetros de EL PERIÓDICO desde el 2.000. Licenciada en Ciencias Económicas y Empresariales, está especializada en Sociología y Política por la Universitat de Barcelona. Experta en estudios sociales y políticos, lleva más de 20 años trabajando profesionalmente en este terreno. Àngels Pont atenderá las preguntas de los lectores, a raíz del interés suscitado por el nuevo barómetro político de Catalunya.